Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koprivnica

Gospodarski kriminal – u pet godina prijavljena 751 osoba

'30.03.2010., Zagreb  - Heinzelova ulica. Policija. Bivsi potpredsjednik Vlade Damir Polancec uhicen je u osam sati u svome domu u Koprivnici zbog upletenosti u aferu Podravka i priveden na ispitivanj
'Goran Stanzl/PIXSELL'
14.12.2012.
u 08:00

Šteta koju su prijavljeni počinili tvrtkama i državi procjenjuje se na čak 600 milijuna kuna

Tko su oni, ne žele otkrivati. Kažu da samo rade svoj posao i da se ne žele eksponirati. Vidjeti ih možemo samo kada ih kamere snime u pratnji uhićenih "gubica". Riječ je o koprivničko-križevačkim kriminalističkim policajcima koji se unazad pet godina i te kako imaju čime pohvaliti. Nevjerojatno zvuči podatak da su u tom kratkom razdoblju zbog sumnje u gospodarski kriminal na području županije, u kojoj živi tek nešto manje od 120.000 stanovnika, prijavili čak 751 osobu, a materijalna šteta koju im stavljaju na teret iznosi gotovo 600 milijuna kuna.

Pale i prve presude

Kraljica svih afera bez premca je operacija Spice, zbog koje su se na optuženičkoj klupi, uz Damira Polančeca, bivšeg potpredsjednika Vlade, našli i bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković. Terete se da su koprivničku prehrambenu kompaniju oštetili za vrtoglavih 400 milijuna kuna, a suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu još traje.

Jedna od većih akcija kriminalističke policije bila je ona iz travnja 2010. godine, kodnog naziva STOP. Zbog primanja i davanja mita, posredovanja i zloporabe položaja i ovlasti u đurđevačkom Pučkom otvorenom učilištu i autoškoli Volan procesuirano je 16 osoba, a na vrhu piramide bio je Dražen Karlovčan, ravnatelj POU-a. Protiv njega se vodilo i još uvijek se vodi nemali broj sudskih postupaka, a na Općinskom sudu u Koprivnici nepravomoćno je i osuđen na dvije godine zatvora uz rok kušnje od pet godina.

Karlovčan je bio sudionik i u aferi Titanic, ali u njoj su glavnu riječ vodili Siniša Čačić, instruktor u koprivničkom Autoklubu, i trojica bivših zaposlenika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Zbog primanja i davanja mita u postupku izdavanja dozvola za upravljanje brodicama skupina od 12 sudionika nepravomoćno je u na zagrebačkom Županijskom sudu osuđeno na zatvorske i uvjetne kazne.

Kaznene prijave zaradio je i Željko Blažok, bivši šef uprave đurđevačke Nature Agro. Policija je istragu dovršila lani u svibnju, a tereti ga da je s partnerima napravio štetu od 8,9 milijuna kuna. Sudskog epiloga još nema.

Nema nedodirljivih

Posljednji veliki slučaj policija je imala u travnju ove godine kada je privela bivšeg šefa koprivničke ispostave Porezne uprave Slavena Krupskog i građevinskog poduzetnika iz Kalinovca Branka Međurečana. Krupski se sumnjiči da je svjesno odgađao blokadu računa Međurečanove tvrtke zbog poreznog duga, čime je napravljena šteta od 8,1 milijuna kuna. Dražen Laljek, policijski glasnogovornik, otkrio je da unutar kriminalističke policije imaju ustrojenu posebnu grupu za suzbijanje gospodarskog kriminala i korupcije, visoke stručne spreme i ekonomske struke.

– Rad službe pojačano će se usmjeriti na kaznena djela u kojima su u pitanju veće materijalne štete te sve nezakonite radnje kojima se uskraćuju obveze prema državnom proračunu – istaknuo je Laljek.

Policija je u suradnji s USKOK-om akciju Manager u prehrambenoj kompaniji provodila od 2009. do 2011. godine. – U ovom trenutku ne provodi se nikakvo kriminalističko istraživanje u Podravki –  istaknuo je glasnogovornik Dražen Laljek. Isto tako, otkrio je i da se ne provode istrage u posrnulom Bilokalniku Drvu, čijih je 140 radnika završilo na cesti, ali da se i dalje istražuje poslovanje RK Podravke. Koprivnički klub u doba predsjednika Saše Romca, direktora Marijana Domovića i tajnice Ane Matišić bio je dužan oko 10 milijuna kuna, mahom za porez državi.

Ključne riječi

Komentara 3

ND
new_day_yesterday
17:58 14.12.2012.

U pravu si yocko, a gdje su milijuni? I još nešto. Sve akcije se poduzmu tek kada politički zaštitnici "uspještnih" managera padnu s vlasti. A dok su na vlasti nitko nema petlje!

HN
ham-njamm
10:23 14.12.2012.

Sve su "istražili" po pitanju gospodarskog kriminala i čega treba i čega ne treba no prikazivanje lažnih faktura i muljanja u poslovanju brata inspektora koprivničke krim policje kojem je primarna prodaja informatičke opreme NISU jer??? ( da se napomene daa je kompanjon tog dotičnog gospodina jedan od optuženih iz afere Spice )

YO
yocko
13:40 14.12.2012.

Ok,oni su to sve istražili,a koliko od tih silnih milijuna je vračeno odnosno naplačeno za dva milijuna dobije dvije god.zatvora i priči je kraj,a zašto se neče pohvaliti šta je sve prijavljeno od građana i čak je razgovor obavljen snjima o prijavi,i to sve se je na vrhu u suradnji sa dorhom u Kc.stavilo pod tepih,zašto to ne komentiraju,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije